11 Şubat 2018

matrix ve felsefe,william irwin...


"Başlangıçta söz vardı."diye başlar Mukaddes Kitap,ben daha ileri gidip sözüme"Ajan Simth'in lanetine gelesen #olimposyayinlari."diye başlayacağım çünkü kitabın tam 15 sayfası boştu,resmen şok geçirdim ve gözlerim doldu😢Ama muhteşem ötesi bir kitaptı yinede yayın evine kitabı yeniden bastıkları için teşekkür edebilerem aybalam.😁
Kitabı okuduktan sonra #matrix filmi hakkında yeniden düşünüyorsunuz,
(eğer benim gibi yeterince manyaksanız tekrar tekrar izlersiniz🙈)kesnlikle sıradan bir film değil ama netice itibariyle yinede eğlence sektörüne hizmet eden bir Hollywood yapımı.🤔Pek çok üniversiteden felsefe doç ve prof.larının filmi çok farklı açılardan değerlendirdikleri felsefi makalelerden oluşuyor kitap.Beyin yakıcı bir kitap yani😁
Filmi daha iyi anlayıp değerlendirmenizde oldukça yardımcı olacak türden.Genel olarak ilk filmin üzerine yoğunlaşmış tüm değerlendirmeler.Filmde geçen kavram ve felsefi göndermeler adeta en ince ayrıntısına kadar işleniyor.Kitabı okuduktan sonra "yaw ne dedi bu Morpheus yok Simth efenim Neo🤔"gibi dumur oldığunuz durumlar çok güzel felsefi çözümlemelere ulaşıyor.Ama size nacizhane tavsiyem filmi anlamak için bu kitapla sınırlı kalmayın Animatrix'i mıtlaka izleyin ve illuminatik,
masonik,felsefi tüm diğer çözümlemelerinin yapıldığı net yorumlarını muhakkak okuyun.Çok sevdiğim,beğenerek okuduğum,harika bir kitaptı.Ama Matrix'i seviyorsanız bu kitabı okuyun derim sadece felsefe sevmek kitaba sempati duymanıza yetmeyebilir.
Ayrıca kitapta ki Keanu Reeves göndermeleri beni benden aldıı.🙈🙉🙊



Seçim sana ait ve hayatının sonuna kadar sonuçlarıyla yaşamak zorunda kalacaksın. Mavi hapı alıp, elindeki bu kitabı rafına geri koyup Matrix’i sadece bir film olarak düşünmeye devam mı edeceksin yoksa kırmızı hapı alıp tavşan deliğinin ne kadar derinlere uzandığını keşfe mi çıkacaksın?
Etrafımızdaki dünya göründüğü kadar gerçek mi yoksa beynimiz hepimizin inandığı bu hayal ürünü dünyayı mı yaratıyor? Bu eski muamma, Keanu Reeves’in oynadığı kült film Matrix ile tekrar gün yüzüne çıkıyor.
Matrix şimdiye kadar yapılmış en felsefi filmlerden biridirve olay örgüsünün her bir adımı bir bilmece. Bildiğimiz dünya sadece düşlerimizden ibaretse bu, rüyaları gerçek mi yapar? Kendi dünyamızdan çıkıp daha gerçek fakat daha çirkin bir dünyaya geçiş yapma şansımız olsa, -kırmızı hapı almak- bu fırsatı kaçırmak ahlaki bir başarısızlık mı olur? İnsanlar kendilerinden üstün elektronik mekanizmalara değer verir mi? Beyin vücutsuz ya da vücut beyinsiz yaşayabilir mi?
Matrix ve Felsefe kitabında, profesyonel filozoflar Matrix filmini birçok açıdan ele alıyorlar: Metafiziksel, epistemolojik, etik ve estetik olarak. Bu karmaşık sanat eserinin gizli derinliklerini açığa çıkarıyorlar ve çoğunlukla da rahatsız edici gerçeklere ulaşıyorlar. Kırmızı hapı alanlar “gerçek dünyaya” asla aynı şekilde bakamıyor.


 matrix'le kalın ama matrix'te kalmayın :))

1 yorum:

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails