7 Şubat 2018

alice harikalar diyarında tuhaf daha da tuhaf...


Kendini beğenmiş 7,5 yaşında ki Alice koşuşturan,aceleci bir tavşanın peşinden giderkenee tavşan deliğinden düşerek mantık sınırlarının zorlandığı absürt bir diyarda maceralara dalar.Peki tüm hikaye bu çok bilmiş kızın saçma sapan çocuk masalından mı ibarettir? #aliceharikalardiyarında kitabına çok farrklı bir açıdan baktıracak bu derin felsefi kitabı yeniden okumaktan mutluluk duydum efendim.Bu kitap okuyucuları kesinlikle Harikalar Diyarı ve Aynadan İçeri kitaplarını okumuş varsayarak hazırlanmış ve bu kadar ağır felsefe içermesi de bence şaşırtıcı,lk okuduğumda bu sürprizi beklemiyordum doğrusu ama felsefeye doyuran bir kitap.Şu uyarıyı da hemen yapayım her iki çocuk kılasiğini okumadıysanız ve felsefede birkaç level atlamadıysanız bu kitap kesinlikle sizin için değil.Her iki hikayede geçen adeta tüm metaforları çok farklı felsefi açıdan incelemiş kitap.Kant gözüyle bilinç nedir derken,Nietszche gözüyle ahlak istencini okurken buluyorsunuz kendinizi.David Hume'n felsefi eleştirisinin sedalarındayken bir bakmışsınız Quine'nin matık sorgulamalarıyla uğraşıyorsunuz.
Kitaba (Alice)hiç bakmadınız felsefi yönden bakıp aslında göründüğünden çok daha felsefi,mantıki ve matematiksel derinliğe sahip olduğunu düşünüyorsunuz.Bu kitap en sevdiğim kitabın Alice'in felsefi bir sorgulaması dönüp dönüp okunacak ve her okumada Alice'in "rabit hole"macerasını daha sevdirecek ve daha fazla felsefi seda arattıracak bir kitap.Alice Harikalar Diyarında macerasını ne kadar çok seviyorsam satır satır işaretleyerek okuduğum bu kitabı da bi o kadar çok sevdim.
yalnız kitap çok kalitesiz hazırlanmış.sayfaları çok kalitesiz ve tasarruf edilsin diye minnacık puntoyla basılmıştı.resmen insanın okuma zevkine limon sıkıyo bu tarz basımlar.200 sayfalık kitabı ne var250 bilemedim 300 sayfa bassan da millette rahat rahat tadına çıkara çıkara okusa.ha nolurduuuu :)
çok kınadım nota bena yayınevini.böyle bir kitabın çevirisiyle zaten büyük bir amme hizmeti yapıyorsun bari kocaman kocaman da basta kitabı hayrın ikiye katlansın.:))



arka kapak:

Çekici bir teklif gibi duruyor… Lakin derinlerde karşılaşacaklarınızın Alice'nin masalsı kahramanlarına benzeyeceği konusunda kimi şüphelerimiz var. Ve bu yolculukta sevimli beyaz bir tavşanın sizin tek eşlikçiniz olmayacağına şimdiden kesin gözüyle bakabilirsiniz. Ayrıca bir eşlikçi size ne kadar yardım edebilir? Yolda rastladığınız nargile içen mavi tırtıllarla, domuza dönüşen bebeklerle, başları kaybolduktan sonra bile gülüşleri havada asılı kalan kedilerle ve zaman ile konuşan çılgın bir şapkacıyla, siz, bizzat kendiniz karşılaşmadığınızda,yani onları size hep bir başkası tanıtıyorsa, onlarla gerçek bir karşılaşma yaşadığınızı düşünebilir misiniz? Peki ya bilgece konuşan kediler ve yol gösteren gizemli tavşanların şimdi ve burada gündelik deneyimlerinizi kuşatan, insanlar da dâhil, tüm varolanlardan daha tuhaf mı olduğunu düşünüyorsunuz?

Şimdi bu soruları bir kez de Kadın olarak düşünün. Sorularınız misliyle çoğalacak ve cevaplarınız dehşetengiz biçimde farklılaşacaktır. Alice Harikalar Diyarında ve Felsefe, Tuhaf daha da Tuhaf işte bu sorularınızın çoğalması için titizce hazırlanmış bir çalışma. İddialı olacak ama belki de alanının en iyisi…

Charles Lutwidge Dodgson'un, namı diğer Lewis Caroll'un 1865 yılında yazılan Alice Harikalar Diyarında'sı 150 yıldır bir masal anlatıyor. Ve her masal gibi tekrar tekrar yazılmaya müsait; ama bu yeniden-üretim şimdilerde sadece bir kurgu değil. Kadınlar artık öykülerini sokakta ve mücadele içinde yazıyor. 
(Tanıtım Bülteninden)

alice kafası güzeldir :))

1 yorum:

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails