7 Aralık 2017

aşkın ve savaşın geceleri,eduardo galeano...


"Kimse gidecek kadar kahraman,kalacak kadar vatansever değil."
"Latin Amerika sadece altın,gümüş,kauçuk,bakır ve petrol gaspından çekmedi.Onun belleği de gasp edildi.Nereden geldiğini bilmesin ve nereye gideceğini kestiremesin diye belleğini çaldılar."
#eduardogaleano'nun kendi çoğrafyası için varmış olduğu bu tespit aslında tüm dünya devletleri için geçerli olan bir tehlike.Zihinlerimiz,
kültürlerimiz,inançalımız,tarihlerimiz bizi biz yapan herşey yazarın da dediği gibi gasp altında.Yeni dünya düzenleri,karanlık güçler,para babası dünyayı yöneten aileler gibi komplo teorilerinden hiç bahsetmiycem.(Laf aramızda ben bunlara çok inanıyorım.)
Sağcı,solcu,devrimci,muhalif,dindar,muhafazakar,ateist...şuncu ya da buncu insanların öldğü yerde neci oldukları fark eder mi,ederse nasıl eder?Çalınmış gençlikler,kaybolan gelecekler,unutulmuş geçmişler....kitabı okurken insan hep bunları düşünüyor🤔
Kitap için Arjantin'nin yakın tarihi anlatılıyor diye bakmamak lazım günce şeklinde yalın bir dille yazılmış olan olaylar insana kendi geçmişini de hatırlatıyor.
Ne bileyim işte böyle......


arka kapak:

"Kimse gidecek kadar kahraman, kalacak kadar vatansever değil."

Bir yanda işkenceler, kayıplar, ölümler, katliamlar, sürgünler... Diğer yanda umut, mücadele ve direnç... Sevincin ve coşkunun, acı ve umutsuzluğun yanıbaşında filizlenişinin tanıklığı. Çaresizlikten mücadele, baskılardan direniş yaratan bir halkın fotoğrafı.

Aşkın ve Savaşın Gündüz ve Geceleri sahne sahne ilerleyen bir günce niteliğinde. Röportajlardan anılara, tarihsel kısa öykülerden aforizmalara yayılan, Latin Amerika halkının geçmişine ayna tutan, acıları ve umudu yan yana ve keskin bir dille anlatan alışılmadık bir yaşam öyküsü.

Bu kitapta anlatılanlar coğrafi olarak ne kadar uzağımızda olursa olsun, tanıdık gelecek okuyucuya. İnsanın insanlık savaşına dair bu sahneleri okurken hissettikleriniz sizi, nerede olursanız olun, yakın çağrışımlara sürükleyecek.

Galeano, dünyanın vicdanı olmaya devam ediyor.


kitapla kalın....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails