24 Aralık 2016

toprak ana,cengiz aytmatov...


Savaş nedir ya da barış,vatan dediğin nedir ya da yurt,nedir sevmek,evlat,ana olmak nedir,aşk nedir,gitmek nedir ya da kalmak,peki beklemek nedir,nedir insan olmak ve insan olarak kalmak ya ölmek nedir ....?
Kitap boyunca bunları sordum kendime.Etrafımızda bu kadar çiğ insan varken ve insan görünümlü garip mahkumlarla çevriliyken her gün insan kalabilme savaşında yavaş yavaş madden azaldığımızı ama inşllh manen çoğaldığımızı düşündüm (ki inşllh öyledir yoksa batsın bu dünya) 
Tüm dünyada bu kadar çok acı çeken ve yine acı içinde ölen insan varken kaosla beslenen sözüm ona insan oğlunun varlığı kime bir ceza ya da sabreden için kime bir cennet kapısı acaba diye düşündüm.
Bu çiğ ademoğulları ve ademkızlarına sabrederken inşllh niyet hayr akıbet hayrolur diye de düşünmeye devam ettim.
Ayrıca kitabı ağlaya ağlaya okuduğunda doğrudur.😢
Sanırım #cengizaytmatov'da Kırgızların #kemalettintugcu'su diye de düşünmeyi ihmal etmedim.

arka kapak:

Erkekleri askere alınan köylerde geride kalanların çektiği sıkıntılar etkileyici bir üslupla anlatılır. Eldeki yetersiz yiyeceğin muhtaç olandan başlanarak dağıtılması, dört gözle beklenen hasat zamanları, umutların hasat zamanına ertelenmesi, savaş yüzünden ürünün hemen hepsinin merkezden istenmesi, boşa çıkan umutlar, yine açlık, sefalet, bir yandan cepheden gelen ölüm haberleri, umutsuz bekleyişler, savaşın uzun sürmesi üzerine aşağı çekilen cepheye çağrılma yaşı, yine gidenler, ayrılıklar, gözyaşları... Yani tek kelimeyle ve bütün zulmetiyle; savaş.


keyifle okuyun...

2 yorum:

  1. cengiz aytmatovu çok severim. kitaplarının çoğunu da okumuşumdur. dr'da en son 7li kitap seti 50 küsür tl ydi yanlış hatırlamıyorsam. haberiniz olsun. toprak ana da çok etkileyiciydi. :)

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails