9 Ağustos 2016

vadideki zambak,honore de balzac

 vadideki zambak'ı daha önceden okumamıştım.bu eksikliğimi de giderdiğim için mutluyum.
fransız edebiyatının muhteşem betimlemeleriyle süslenmiş bir kitap.yav bu kadar laf yazarın nasıl da aklına gelmiş derken bazende cümle amma da uzadı diyorsunuz.ama tam bir edebi eser.
döneminin sosyolojik ve psikolojik arka planını akıcı bir uslupla anlatan balzc'ın en iyi kitabım dediği eser.
martı yayınlarının bu romans çevirisi de gayet iyiydi.
arka kapak:
O, Vadinin Zambağıydı; çiçeklerini cennet için açan, vadiyi erdemlerinin kokusuyla dolduran. Balzac'ın 1836 yılında yayımlanan, üzerinde en çok çalıştığı ve "en kusursuz romanım" dediği Vadideki Zambak romantizm ile realizmin kavşağında yaratılmış; tutkunun ateşten çekiciyle dövülmüş büyük bir yapıttır. Romanda, kocasıyla mutlu olmayan ama buna karşın ona ve anneliğine ihanet etmeyi asla düşünmeyen bir kadının, duyguları ile değerleri arasındaki savaşına şahit oluruz. Balzac'ın da dediği gibi, "Madam de Mortsauf ile tutku arasında, Indre bölgesinin bir vadisinde patlak veren ve kimsenin bilmediği savaş, belki de bilinen en ünlü savaşlar kadar büyüktür."
(Tanıtım Bülteninden)

vikipedi:
Honoré de Balzac'ın en bilinen kitaplarından biridir. Kocasıyla mutlu olmayan Henriette'le, kendisinden çok daha genç olan Felix'in imkânsız aşkını anlatan kitap, MEB'in 100 Temel Eser'i arasındadır. Eser 18 yy. Fransa'sındaki, devrim sonrası, toplumsal hayat hakkında da ipuçları içermekte, duygusal bir yakınlaşmayı anlatmaktadır. Yeşil vadiler, sık ormanlar arasındaki güzel şatolar tüm gerçekçiliği ile tasvir ediliyor.
Ustanın, yeteneğini tümüyle gösterdiği romanı olarak da bilinir. Balzac, acı ve ızdırabı en hissedilir şekilde romanına yansıtmıştır. Başka bir gözden aşkın ızdıraplı yüzünü, roman severlere çok iyi yansıtmış ve de özgün anlatımıyla okuyucuların gözüne girmiştir. Ayrıca kişi ve yer tasvirlerinde büyük ustalıkla okuru olayın kurgusunun içine sürüklemiştir.
Romanda, 18. yy. ailesi tarafından çeşitli itilişlere maruz kalan bir gencin zamanla hayatında olan değişimleri ve ilerde tanıştığı bir kadına olan bağlılığı anlatılıyor.
Vadideki Zambak kitabı Balzac'ın kendi hayatından kesitlere yer verdiği bilinmektedir. Balzac tarzı harikulade tasvirlerle kitabı okurken, o dönemi bire bir yaşıyorsunuz.

vadideki zambak radyo tiyatrosu


vadideki zambak kitap tanıtımı


keyifli okumalar,keyifli dinlemeler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails