24 Ağustos 2016

uğultulu tepeler,emily bronte...

 ya kitap çok övülen bir kitap olsa da çok zor okunuyor.ilk elli sayfasında kim kimdi,kim ne anlatıyordu anlaçılmıyordu.nelly olayların anlatımını ele geçirdi de oh bee dedim şimdi oldu.:) ancak anlaşıldı kitap.
okumaya başalayınca ilkten bir şey ifade etmedi kitap bana bende filmini izledim ondan sonra hah dedim oldu gayetten de güzel oldu :)
normalde kitabı okumadan filmi izlememeye dikkat ederim,bu sefer kuralı bozdum.

nefret dolu,ihtiraslı bir aşk hikayesi.kitap ingiliz edebiyatının seçkin klasik örneklerinden biri olsa da öyle aşk ve gurur/gurur ve önyargı gibi tatlı bir aşk hikayesi değil.gayet karamsar,kahramanlaraından haz edemediğiniz bir kitap.

kitabı okurken neden "sevenleri ayırmak günahtır" dendiğini daha iyi anlıyor insan :)
evet sevenleri ayırmayın efendim.ondan sonra hem sevenler hem de onları sevenler hem de etraftakiler perperişan oluyorlar.:)
kitap boyunca bu da ne biçim bir aşk hikayesi deyip durdum :) ee alışmışız jane austen'den naif tiplere,mutlu sonlara,bronte kardeşlerin realizmi adamı ezdi o yüzden :)
ama bronte kardeşler iyidir.kaliskleri okumakta güzeldir,martı yayınlarının romans serisi de güzeldi.iyi  ki almışım 101!den dedim :) çokta uyguna geldi :)

 arka kapak:
İngiliz edebiyatının önemli eserlerinden biri olan ve ihtiras dolu bir aşk hikâyesini konu alan Uğultulu Tepeler, 19. yüzyılın başlarında İngiltere'de yaşamış zengin Earnshaw ailesinin kızı Catherine ile ailenin evlatlığı Heathcliff arasındaki sancılı aşkı şiirsel bir dille anlatıyor.
Aşkın hiç bitmeyecek bir nefrete dönüşmesine şahit olduğumuz bu roman, intikam duygusunun insanı kör ederek ne denli yıkıcı olabileceğini büyüleyici bir kurguyla gözler önüne seriyor.
Emily Brontë'nin tek romanı olan ve dünya klasikleri arasında önemli bir yer edinen Uğultulu Tepeler, yazarın eşsiz anlatımı ve karakterlerin iç dünyalarını aktarmadaki ustalığıyla yıllardır 
severek okunan bir kitap olma özelliğini günümüzde de sürdürüyor.


 vikipedi:
Uğultulu TepelerRüzgarlı Bayır veya özgün adıyla Wuthering HeightsEmily Brontë'nin tek romanı. İlk kez 1847 yılında Ellis Bellmahlası ile yayımlanmıştır. Emily vefat ettikten sonra kız kardeşi Charlotte eseri yayıma hazırlayıp, Emily'nin gerçek ismi ile eserin ikinci bir baskısını yayımlamıştır. Eserin ismi konu aldığı hikâyenin merkezî figürlerinden olan bir malikâneden gelmektedir.
Bugün İngiliz edebiyatının klasiklerinden sayılan roman ilk yayımlandığında hem olumlu hem de olumsuz tepkilerle karşılaşmıştır. İç içe geçen yenilikçi yapısı karışık tepkiler almıştır. Her ne kadar ilk başlarda Charlotte Brontë'nin Jane Eyre isimli eseri Brontë kız kardeşlerinçıkarttığı en iyi çalışma olarak tanınmış olsa da, sonradan gelen eleştirmenlerin çoğu Uğultulu Tepeler'in özgünlüğü ve başarısının onu Brontë kız kardeşler tarafından çıkarılmış en iyi eser yaptığını öne sürmüşlerdir.[1]
Uğultulu Tepeler'in birçok adaptasyonu gerçekleşmiştir: Birkaç film, radyo ve televizyon oyunları ve iki müzikal (Heathcliff dahil). Ayrıca Kate Bush'un popülerleşmiş bir şarkısına da ilham kaynağı olmuştur ki şarkı daha sonra birçok sanatçı tarafından tekrar seslendirilmiştir.

liseyi bitirdikten sonra okuduğum klasikleri hatırlama babından yeniden okuyan benbu kitabı bir daha okumam işte o ka :) içim şişti yaf ketrin ile hitkilif'in hoyrat aşklarından :)
ama kitabın tüm uyarlama filmlerini henüz izlemedim,filmler için söz veremem :)

101'lerde kitap hala duruyorsa alın.satış fiyatı 3.95,nette ki satış fiyatı 14.50,kitapçılarda daha
pahallı :)
keyifli okumalar olsun.










gelelim filmine.
ben size izlediğim tom hardy'li versiyonunu tanıtacağım.nette daha pek çok uyarlaması var kitabın.
yapım yılı:2009
imbd puanı:7,7 (bence çok yüksek bir puan olmuş)
tom hardy ve charlotte riley başrollerde.

















filmi buradan izleyebilirsiniz



keyifli okumalar,iyi seyirler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails