19 Mayıs 2016

kurbanı öldürmek,kenzaburo oe.

üç ayrı hikayeden oluşanan kitabın ilk hikayesini ve anlatım tarzını çok beğensemde arkadan gelen iki hikayeyi çok sevmedim.
japon edebiyatına meraklı arkadaşalara tavsiye edilir.



Eeyore, görmek denilen şey, hayal gücünü kullanarak objeleri algılamaktan başka bir şey değildir ki.Eeyore, senin göz sinirlerin düzgün çalışsaydı bile, hayvanları hayal etme isteğin olmadıktan sonra onları yine göremezdin.Burada karşımıza çıkan şeyler, günlük yaşantımızda görmeye alışık olduğumuz, onları algılamak için hayal gücümüzü azıcık bile çalıştırmamıza gerek olmayan şeyler değil Eeyore.
Mişima’nın, “Yaşayan en büyük Japon yazarlarından biri,” dediği Kenzaburo Oe, kitaba adını veren “Kurbanı Beslemek” adlı uzun öyküsünde en sıradan ve masum insanın nasıl bir canavara dönüşebileceğini, salt mimiklerle bile ırkçılığın nasıl usul usul beslenebileceğini anlatır.
Can Yayınları’nın geçmişte üç ayrı kitap olarak yayımladığı Kurbanı Beslemek,  Delilikten Kurtar Bizi ve Gözyaşlarımı Sileceği Gün adlı bu üç uzun öyküsünde Oe, çağdaş dünyanın uğraştığı en sıkıcı insani sorunları yüksek bir edebî başarıyla anlatıyor. Özgün dilinden yeniden çevrilen bu üç uzun öykü bu kez bir arada yayımlanıyor.

kenzaburo oe
Kenzaburō Ōe (Japonca: 大江健三郎, d. 31 Ocak 1935), Japon yazar.
1935 yılında Şikoku'nun bir köyünde doğdu. Japonya'nın en prestijli üniversitesi olan Tokyo Üniversitesi'nde Fransız Edebiyatı eğitimi gördü. Türkiye'de özellikle Kişisel Bir Sorun eseri ile tanınan yazar, Japonya'nın gelmiş geçmiş en güçlü sosyal ve politik eleştirel yaklaşımını roman dünyasına taşıyarak Japon edebiyatında kendine özgü bir yer edindi. Onun bu özelliğini yansıtan entelektüel niteliği yüksek romanları ona 1994 yılında Nobel Edebiyat ödülünü getirdi.

keyifli okumalar..

2 yorum:

  1. japon edebiyatına pek merakım yoktur ancak konusu ilgimi çekti. Ama asıl o not defterine bayıldım ben :) çok çok çok güzel :)

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails