7 Eylül 2015

İmkansızın Şarkısı,Haruki Murakami.

Kitabı okumaya başlayınca doğru Murakami'yi sonunda bulmuş olabilirim diye düşündüm.Zira okuduğum Murakami'ler arasında en samimi bulduğum bu kitap oldu.1Q84'ü ekitap olarak hala okuduğumu,aslında uzun zamandır elime bile almadım,hesaba katarsak aslında en beğendiğim 1Q84 diyebilirim.Atanırsan kitabı kendime atanma hediyesi olarak alacağım bu yüzden bu kadar zaman bekledim.
Gelelim İmkansızın Şarkısı'na,kitabın arka kapağında hikayenin yazarın hayatından izler taşıdığı söylense de bunu bilmek için bu bilgiye ihtiyaç duymuyorsunuz.Zira kitabı okurken bu his insanın içine doğuyor zaten.
Konusu için bir gencin ilk aşkıyla imtihanı diyebiliriz.Ama kitapta ölen ölene,intihar eden edene.Japon edebiyatı insanın içine tuhaf hisler dolduruyor.Bu ne ya ! dedirtiyor insana.
Tuhaf ve akıl almaz Japon hayatlar insanı şaşırtıyor.
Zaten Murakami'de kesinlikle bir peri masalı vaad emiyor.kendi dünyasının tüm çıplaklığı ve fantazisini okurlarına sunuyor.
Kitap The Beatles'in,ki en sevdiğim rock grubudur,Norwegian Wood şarkısının üzerine oturtulmuş.
60 ve 70'lerin o eşsiz güzelliği bir tını şeklinde hep kulağınızda.Kitabı okurken fonda sürekli bu şarkıyı dinlemenizi tavsiye ederim.
Yıllar önce Açık Radyo'da dinlediğim ve bir yıl süren The Beatles 100 Yıla Sesini Veren Dörtlü programı kitabı okurken hiç aklımdan çıkmadı.Kulağımda grubun bir şarkısından diğer şarkısı çalındı durdu.
Ama laf aramızda kalsın kitabı yinede çok sevmedim sadece samimi buldum.Okurken bir süre sonra boşa kürek çektiğini hissetiriyor insana.Yine de ben bu minnak Japon'un hayranıyım arkadaş.
Murakami severlere en çok tavsiye edeceğim kitabıdır,okuduklarım arasındakilerden,efem.


arka kapak

Bir yolculuk sırasında Beatles'ın "Norwegian Wood" adlı parçasını duyan kahramanımız 37 yaşındadır ve bu parça onu Tokyo'da geçirdiği üniversite yıllarına götürecektir. En yakın arkadaşının intihar edişi, geçen zamanın ardından onun kız arkadaşıyla yakınlaşması, araya giren zorunlu ayrılık ve yeni bir kız arkadaş. "İmkânsızın Şarkısı" yalın, çarpıcı ve sıcak bir aşk hikâyesini anlatıyor. Yazarı HARUKİ Murakami Japon edebiyatının aykırı, ama en çok okunan yazarı. Japon geleneklerinin dışında geliştirdiği üslubuyla adından çok söz ettiren Murakami'yi dünyaya tanıtan roman "İmkânsızın Şarkısı". 


1968-1970 yılları arasında geçen olaylar, o günün toplumsal gerçeklerini de satırlara taşıyor. Ama romanın odağında bu toplumsal olaylar değil üçlü bir aşk var. Gençliğin rüzgârıyla hareketlenen "İmkânsızın Şarkısı"nı ölümle erken karşılaşan gençlerin hayatı yönlendiriyor. Hiçbir şeyin önem taşımadığı, amaçsızlığın ağır bastığı, özgür seksin kol gezdiği bir öğrenci hayatı... Ama diğer yanda da yoğun duygular var... İmkânsız aşklar, imkânsız şarkılar söyleten. Hemen hemen her Japon gencinin okuduğu roman anayurdu dışında da çok kişi tarafından sahipleniliyor.

kitabın teme müziğiyle veda edeyim
The Beatle Norwegian wood


keyifli okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails