25 Nisan 2015

yasunari kavabata..



okumayı istediğim bir başka yazaryasunari kavabata.
hakkında çok fazla malumatımın olmadığı ama çok merak ettiğim bir yazar ve kalemi.
işte kavabata ve eserleri..


go ustası
Çağdaş Japon edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olan ve 1968 Nobel Edebiyat Ödülü'nü de kazanan Yasunari Kawabata'nın en ilginç romanlarından birini, "Go Ustası"nı sunuyoruz.
Geleneksel bir oyun çevresinde geçen bu romanda, Kawabata, iki insanın birbirleriyle çelişen son derece karmaşık dünyalarını ve bunların yanı sıra, hala Doğu kalmış bir Japonya'yı ve Japon insanını gözler önüne seriyor.





karlar ülkesi
Usta bir kalemden başyapıt…
Japon edebiyatının en önemli yazarlarından KAVABATA'nın ( 1968 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi) KARLAR ÜLKESİ adlı kitabı dünya edebiyatının başyapıtları arasında gösterilir.Eserde Kavabata,insan ruhuna bir su damlasının gerisinden bakıyor.Kısa ve basit cümlelere sığdırılan olaylar,büyüyor ve berrak bir görüntüye kavuşuyor. Karlar Ülkesi,geleneksel Japon estamplarının ve kaligrafi sanatının edebiyattaki karşılığı.
uykuda sevilen kızlar
 Japonyanın en iyi romancısı sayılan Yasunari Kawabata 1968 Nobel Ödülünü aldıktan sonra dünyaca tanındı ve bütün uygar dillere çevrildi eserleri. Japon panoları gibi ince bir sanatla işlenmiş olan romanlarında insan ruhunun derinliklerine inen bir gözlemci ustalığı sezilir.Bu kitap size onun en değişik romanlarından birini sunuyor. Burada bütün olay bir evin aynı odasında geçer.Bir randevu evinin. Ama hiçbir yerde görülmemiş bir özelliği vardır bu evin. Önceden uyutulmuş bakire kızların yatağına yaşlı erkekler kabul edilir. Kıza zarar vermemek şartıyle. İşte bu meraklı öyküyü o yaşlı adamlardan birinin ağzından dinleyeceksiniz.


kiraz çiçekleri
Nobel ödüllü yazar KAVABATA Yasunari' den yüreklere dokunan bir roman. Sanki bu dünyaya ait olmayan, masalsı ve estetik bir dille yazılmış bir baş yapıt. Kyoto' da kimono tasrımcılığı yapan Takiçiro, karısı Şige ve evlatlık kızları Şieko' nun sevgi ve hüzünle örülü yaşamları.


bin beyaz turna
1968 Nobel Edebiyat Ödülü 
Bin Beyaz Turna, tıpkı çay seremonilerinde olduğu gibi en basit hareketlerin bile bir anlam taşıdığı, belli belirsiz bir dokunuşun, rasgele söylenmiş bir sözün ölümün eşiğinde bile hayatları aydınlattığı bir hikaye. Kavabata'nın, kahramanlarının tutkunlarındaki vahşeti neredeyse görümez kılan bir incelikle anlattığı, ölümü yaşama bağlayan şehvet dolu özlemin, pişmanlığın ve arzunun ışıltılı hikayesi. 
1968 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne de layık görülen Kavabata, XX. yüzyılın en büyük yazarlarından biri olarak kabul edildi. 
Sanatkarane, ilham dolu bir öykü... insanc, pırıl pırıl, duygu yüklü bir roman. 
New York Herald Tribune 
Kavabata, zarif gölgelerin, ölümlülüğün, hissedilemeyenin şairi. Bin Beyaz Turna, bir trajedi, ten tutkusuna odaklanmış vahşi ihtirasların trajedisi. 
Commonweal 
Netsuke oymaları gibi ince ve zarif ayrıntılarla bezenmiş kısa, yoğun ve dramatik bir roman. 
Chicago Sunday Tribune 


vikipedi..
Yasunari Kavabata (Japonca: 川端 康成; d. 14 Haziran 1899 – ö. 16 Nisan 1972) önemli Japon romancılarından. Onun duygu yüklü düz yazı tarzı Japonya'ya ilk Nobel Edebiyat ödülünü getirmişti. Önemli eserlerinden bazıları İzu Dansözü (1926) ve Kardan Ülke(1934)'dir.Kavabata Osaka'da doğdu ve iki yaşında yetim kaldığından büyükbaba ve büyükannesi yanında yaşadı. Teyzesi tarafından büyütülen bir kızkardeşi vardı. Kavabata'nın büyükannesi, o yedi yaşındayken öldü ve büyükbabası da, o on beş yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Ebeveynlerinin ölümünden beri sadece bir kez kız kardeşini gördü. Tüm akrabalarını yitirdikten sonra annesinin ailesi yanına taşındı. On sekiz yaşından önce Tokyo'ya gitti ve Tokyo İmparatorluk Üniversitesi yönetimi altındaki liseye kaydını yaptırdı. 1920'de liseyi bitirip Tokyo İmparatorluk Üniversitesinde okumaya başladı.Gazeteci olarak çalışmaya başladığında yazmaya da devam ediyordu. II. Dünya Savaşı'nın ateşli askeri ortamına katılmayı reddetti. Savaş ortamının etkileri yazılarında görülmektedir.Kavabata 1972'de gazla intihar etti. İntiharıyla ilgili pek çok gerekçe öne sürülmüştür. Bunlar arasında zayıf sağlığı, gayri meşru bir aşk hikâyesi veya arkadaşı Yukio Mişima'nın intiharının üzerindeki etkisi gibi pek çok teori bulunmaktadır. Mişima'dan farklı olarak Kavabata ardında not bırakmadığı için intiharının tam nedeni gizli kalmaya devam etti.Karlar Ülkesi adlı kitabını 12 senede tamamladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails