14 Şubat 2017

hayvanlardan tanrılara sapiens,yuval noah harari..


Çok şükür bitti ömrümün törpüsü.😆
Deneme tarzında bir tarih kitabı.İlk çağlardan modern zamana kadar uzanıyor hikayesi.Ama ben yazarın tavrından hiç hoşlanmadım.Kitabın başıyla sonuna damgasını vurmuş"akıllı tasarımcı"yoktur diye.Peki gösterdiği kanıtlar,o da yok.Hiç Kant okumadın mı,Hawking okumadım mı Livivo okumadın mı...diye sorarlar adama.Yazarın ateist olması değil beni rahatsız eden bilimsel bir tavır takınmamasını sevmedim.Sanki tek doğru kendi inancıymış gibi laf cambazlığı yaparak bunu empoze etmesini sevmedim.Yoksa kitap güzel.Yazarın tavrı bilimsel bir tavır değil.
(Dünyanın oluşumundan yok oluşuna kadar portakal çekirdeği portakal meyvesi vermesi gerektiğini nereden biliyor?Hiç itiraz etmeden portakal vermeye devam ediyor.Bu tesadüfle açıklanabilecek bir durum mu?🤔)
Tek doğru benim diğerleri geri zekalıdır diyen bir tavra inançlı da olsa karşıyım hele bunu bilimsel olduğu kabul edilen bir kitapla yapıyorsa.
Hadi yaratılışı ve akıllı tasarımcıyı kabul etmiyor bu bir inanç meselesi,hadi bunu da tek doğru gibi empoze ediyor ama sosyolojik ve tarihi gelişmeleri sürekli tesadüfle açıklayan yapısı gerçekten doğru değildi bence.Koskoca bir insanlık tarihi ve sosyal olaylar insan zekası ve gelişimi,toplumsal bilinç göz ardı edilerek açıklanmamalıydı.
Bunun dışında bir tarih kitabı olarak gayet güzel.Sezar'ın hakkı Sezar'a yani.


arka kapak:

- Homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü?
- Para neden herkesin güvendiği tek şey?
- Kadınlar üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplum erkek egemen?
- Güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanlar neden bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar?
- Geleceğin dini bilim mi?
- İnsanların miadı çoktan doldu mu?
100 bin yıl önce Yeryüzü'nde en az altı farklı insan türü vardı. Günümüzdeyse sadece Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak? 

Çoğu çalışma insanlığın serüvenini ya tarihi ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, ancak Harari 70 bin yıl önce gerçekleşen Bilişsel Devrim'le başlattığı bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyen Sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları yeniden ele alıyor.

Harari ayrıca geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. Yakın zamanda insanlar, dört milyar yıldır yaşama hükmeden doğal seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. Artık sadece dünyayı değil, kendimizi ve diğer canlıları tasarlama becerisi de kazandık. Peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir?

30'dan fazla dile çevrilmiş bu kışkırtıcı çalışma özellikle Jared Diamond, James Gleick, Matt Ridley ve Robert Wright'ın eserlerine aşina okurlar için muhteşem bir kaynak.

"Sapiens, tarihin ve modern dünyanın en büyük sorularını gayet yalın bir dille ele alıyor. Çok seveceksiniz!" 
-Jared Diamond, Tüfek, Mikrop ve Çelik'in yazarı-

"Harari'nin eseri kabul görmüş doktrinlerin karşısında duran fikirler ve şaşırtıcı gerçeklerle bezeli."
-John Gray, Financial Times-
(Tanıtım Bülteninden)


keyifle kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails