18 Kasım 2016

toplum sözleşmesi,jean-jacques rousseau...

emilie'den sonra rousseau'ya olan hayranlığım iyice arttı.ne muhteşem bir feilezof ne muhteşem bir aydın.kelimenin tam manasıyla bir aydın..işte bu yüzden bu kitapla

fransız İhtilaline kapı açmış bu çağlar öncesi dönemden günümüze kadar ışık tutan bu aydına kulak vermek lazım gelir diyorum.

Toplum sözleşmesini de gerçekten düşünen,sorgulayan ve aydın olmaya bir nebze de olsa çalışan her inançtan ve görüşten modern insan için yazmış.

Çağlar öncesinden günümüz insanına ışık tutan bu düşünüre nazarı iltifat edin.Hak ediyor....
sosyoloji'nin başucu eserlerinden biri ayrıca..


bu kitabı en çok da elazığ'da formasyon alırken ilahşyatta girdiğim din sosyolojisi derslerinde saygıdeğer hocamız hüsameetin hocanın tavsiyesi üzerine okumayı istiyordum ve enn nihayetinde okudum bittilerin arasında değerli yerini aldı....

#rousseau 'nun şu sözü de oldukça manidar:"Gerçek demokrasi yoktur."...



arka kapak:
Toplum Sözleşmesi, bir anlamda toplum içinde yaşadığının bilincinde olan ve bunu sorgulayan modern insan için yazılmış, aklın öncülüğünde bir toplum kurmanın ve başkalarıyla birlikte yaşarken özgürlüğü yeniden tesis etmenin rehberidir. Bu uygar hayatın öncesinde insanların aklı takip ederek terk ettiği bireysel çıkarların çatışmasıyla oluşan doğa durumu vardır. Doğuştan hakkımız olan bireysel egemenliği elimizden çıkartmadan hem toplumsal egemenliğe katılacağımız hem de özgür kalacağımız toplumsal yapı nasıl olmalıdır? Tüm romantizmine karşın Rousseau doğa durumu için ağıt yakmaktansa, dünya tarihini Fransız İhtilali'ne ve yeni bir çağa taşıyacak sosyal değişimlere kapı açıyor. 

"Toplum Sözleşmesi'nin sırrı, hakların bütünüyle devredilmesi kavramında bulunabilir."
-Louis Althusser-

"Rousseau'yu iki kelime ile özetlersek; bu kelimelerden biri toplum sözleşmesi diğeri ise genel iradedir."
-Alain Badiou-
(Tanıtım Bülteninden)



hele de bi bakın ne ka yakışıklı bir fransızmış :))

















toplum sözleşmesini felsefe,sosyoloji meraklılarına öneririm.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails