9 Eylül 2016

umberto eco,gülün adı...

 ilk umberto eco kitabımdı.çok beğendim çok sevdim ama yine de çok zor okudum desem yeridir.kitap,3kitapagacı'nın eylül ayı polisiye türü kitabıydı ve bir polisiyeden çok daha fazlasıydı.din eleştirisi,kilise,orta çağ,katoliklik,hristiyanlık içinde ki tarikatlar,rahiplerin cinsel saplantıları,felsefe,felsefe düşmalığı,aristo karşıtlığı her şey var kitapta.ama yine de yazarın gerçek niyetini sezinlemek oldukça zor.umberto eco yalın gerçekliği sunarken çok sağlam bir hristiyanlık eleştirisi de yapıyor aslında.ayrıca polisiye sizin yaptığınız gibi öyle kan revan olmaz ahanda böyle olur diye diğer polisiye yazarların ağzının payını da veriyor.ve orta çağa dimdirek bir göz attırıyor.ama yine de niyeti çok belli olamayan bir kitap.polisiye mi,tarih mi,din eleştirisi mi,dinler tarihi mi?...
700 sayfa olarakta uzatılmasa belki daha iyi de olabilirmiş.yine tavsiye edilecek çok çok kaliteli,sağlam içerikli,yalın bir kalme sahip bir kitap gülün adı.okumayanlar varsa şimdiden sonra tavsiye ederim.
eğer sabırlı bir okuyucuysanız tam bir polisiyeye yakışır bir bişim de beş adet cinayet işleniyor yani :) geri kalan tarih,felsefe :))

felsefeye merakı olan bir ilahiyaçtı olarak ben kitabı çok beğendim ve oldukça dolu bir roman olarak buldum.dinler tarihine,kelama (hristiyanlık kelamına),felsefeye merakınız yoksa bu kitap kesinlikle polisiye katagorisinde okunmaz.aslına bakacak olursanız tüm bunlara merakınız olsa bile bu kitap polisiye katagorisinde bence okunmaz.ama tüm bunlara hevesli iseniz kitap tam sizlik derim ben.

arka kapak:

Gülün Adı adlı bu dev romanıyla bir anda dünyanın dört bir yanında ünlenen italyan yazarı Umberto Eco , aslında çok yönlü bir bilim adamı. İtalya' da, Bologna Üniversitesi'nde öğretim üyesi, semiolog, tarihçi, filazof, estetikçi, müthiş bir ortaçağ uzmanı, üstelik James Joyce üzerine derin araştırmalar yapmış biri. Gülün Adı , yazarın ilk romanı. 1980' de yayımlandı. Kısa sürede dünyanın pek çok diline çevrildi. 1986 ' da, yazıldığı dilden Şadan Karadeniz ' in büyük bir ustalıkla dilimize çevirdiği bu roman, ülkemizde de çok beğenildi. Filmi de dünyanın dört bucağında büyük yankılar uyandırdı. Bu romanın başarısında, yazarın Ortaçağ konusunda derin ve dolaysız bilgisinin kuşkusuz büyük payı var. Tam anlamıyla Ortaçağ dünyasını yansıtmakla birlikte Gülün Adı , kesinlikle çağdaş bir roman: Çağdaş edebiyata yepyeni ve uzun soluk getiren özgün bir yapıt. Bir anlamda Ortaçağda geçen, Hristiyanlık düşüncesini tartışan tarihsel bir roman. Bir anlamda da ustaca kurulmuş sürükleyici, polisiye bir roman. Bu yapıtından sonra Umberto Eco , iki roman daha yazdı: Foucault Sarkacı ve Önceki Günün Adası .


 1986 yapımı filmin imdb puanı:7,8
başrolde usta oyuncu sean conery var.
film görsel olarak kitabı güzel tamamladığı gibi orta çağı ve kiliseyi çok güzel yansıtmış ama tabi ki 700 sayfalık kitap için yine de yetersiz bir içeriğe sahip.
izlemenizi tavsiye ederim.



trailer:


iyi okumalar ,keyifli seyirler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails