12 Nisan 2016

dava,franz kafka...


franz kafka'dan distopya olarak nitelenen absürt bir roman.
akıcı bir dil,sıkıcı bir hikaye,merak edilen bir son.
ama okurken çok sıkıldım.
kitabın orson wells,1962 yapımı filmi de var.
felsefesi güzel olsa da sıkıntıdan patlatan bir kitap.
verilen mesaj:aptal bürokrasinin habersiz tutuklularıyız..


20. Yüzyıl bir korku çağı olarak adlandırılıyor. İnsanoğlu her taraftan kuşatılmış yaşamlar yaşamakta. Kafka’nın “Dava” adlı kitabındaki yargılama süreci bu korku çağının en önemli öğelerinden biridir.
Bir sabah ansızın tutuklandığını, ama normal yaşamına devam edebileceğini öğrenen Josef K., neyle suçlandığı bildirilmediği için önce bunu bir şaka sansa da, kısa sürede durumun ciddiyetini kavrar. Ancak ne mahkemeye çıkarılır ne de savcılarla görüşebilir. Çalıştığı bankada, kaldığı pansiyonda, gittiği yerlerde herkes, anlaşılmaz
bir biçimde bu davadan haberdardır.
İnsanda insan korkusu var olmaya devam ettiği sürece, “Dava” güncelliğini hiç yitirmeyecektir.

vikipedi
Dava, (Der Prozeß), bir sabah uyandığında kendisini sebebini anlamadığı bir suç nedeniyle dava edilmiş bulan Josef K. adlı kahramanın absürt durumunun anlatıldığı bir Franz Kafka romanıdır.
Gerçekdışı niteliğiyle Kafka'nın şaşırtıcı yapıtları arasında çok önemli bir yeri olan Dava; tamamlanmamış bölümleriyle birlikte yazarın ölümünden iki yıl sonra, yakın arkadaşı Max Brod'un katkılarıyla, 1925'de yayımlanmıştır.
Roman 1962'de Orson Welles tarafından filme uyarlanmıştır.

Konusu

Bir sabah ansızın tutuklandığını; ama normal yaşamına devam edebileceğini öğrenen Josef K., neyle suçlandığı bildirilmediği için önce bunu bir şaka sansa da, kısa sürede durumun ciddiyetini kavrar. Ancak ne mahkemeye çıkarılır ne de savcılarla görüşebilir. Çalıştığı bankada, kaldığı pansiyonda, gittiği yerlerde herkes, anlaşılmaz bir biçimde bu davadan haberdardır. Kaderin bir tür oyunuyla sürüklenir durur, savunma gücü yoktur, bir hiçtir o.
Yavaş yavaş bir saplantı haline getirdiği davasıyla arasında hiçbir aracı bulunmadığını, kaçınılmaz bir biçimde bu davanın tam merkezinde kendisinin yer aldığını anladığında ise, cezasını beklemeye başlar.
Aslında ortada gerçek bir dava da yoktur.Kafka'nın burada anlatmak istediği Bay K. zaten yaşam ya da dünya tarafından tutuklanmış ;fakat bunun bilincine hiçbir zaman varamamış olmasıdır.

1962 yapımı orson wells imzalı filmin imbd puanı:7,9




Bir sabah odasında uyandığında karşısında polisleri bulan ve onlardan hakkında bir dava açılmış olduğunu öğrenen, ancak ne ile suçlandığını bir türlü öğrenemeyen banka memuru Josef K.'nın gerçek dışı ve absürd durumunun anlatıldığı film, toplum içinde bireyin var oluş yalnızlığını ve paranoyak kâbuslarını romana sadık kalarak yansıtmaktadır. Bir yandan insanın gizli kalmış korkuları, diğer yandan da bürokrasinin çıldırtan yapısı gözler önüne serilmektedir.




trailer:

açılış sekansı:



keyifli okumlar,iyi seyirler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails