16 Kasım 2013

efsane,iskender pala


okulda,serviste,boş derslerde,nöbette ayakça falan derken en nihayetinde efsane bitti.
gerçekten çok güzel bir kitaptı.ilk okumaya başladığınızda hemen ısınamıyorsunuz ama sonradan kitap sizi çok ciddi bir  şekilde içine çekiyor.
hikaye bir endülüs'lü gencin ağzından anlatılıyor.akdenizin nam salmış üç korsanı oruç reis,ilyas reis,hızır reis,genç bir rahibe billure,endülüs'lü genç alcala,kral karlos,üçüncü selim,kanuni sultan süleyman derken kitap çok heyecanlı yer yer hüzünlü bir solukta ilerliyor.
son bölüm gerçekten muhteşemdi göz yaşlarımı tutamadım.iyi ki okulda değil de evdeyken okumuşum. :)
endülüs'ten yola çıkıyorsunuz bütün akdenizi dolaşıyorsunuz,cezayir'e,ispanyol krallığına en nihayetinde istanbul'a kadar ulaşıyorsunuz.zaman da bir yolculuk efsane.
kaptanı derya barbaros hayrettin paşa namı diğer kızıl sakal'la aynı havayı soluyor,gırnata'da direnişe destek olmak istiyor,müdeccenler ve murabıtların acılarına ortak oluyor,billure ve alkala'nın aşkında sadakati görüyorsunuz.
kitap çok hoş sürprizlerle dolu.her karakterin arkasında bir sır saklı ve kitabın sonuna kadar polisiye roman okur gibi bu sırları çözmeye çalışıyorsunuz.kitabın sonunda bütün düğümler çözülüyor.
ve en nihayetinde göz yaşları eşliğinde kitabı bitiriyorsunuz.
bence muhakkak okunması gereken bir edebiyat eseri efsane.


preveze deniz zaferini hepimiz biliriz de acaba o zafer nasıl elde edildi diye hiç birimiz kafa yormuş değilizdir.
savaşın anlatıldığı bölümler muhteşemdi tüylerim diken diken olarak gözümden yaşlar ha aktı ha akacak şeklinde okudum.zaten iskender pala hiç affetmiyor son bölümde göz yaşlarını sel olup akıttırıyor.
barboros hayrettin paşa'nın savaş esnasında ki duası :


drwildone'nin bana yazdığı yazı.kitabı onun blogunun çekilişinden kazanmıştım


kitaptan bazı pasajlar :

Allah,Allah,Allah,illAllah...eli kan,kılıcı kan...sinesi üryan,ciğeri püryan....meydanı şehadette Allah yoluna revan...kahrımız,gazabımız düşmana ziyan..adüvden korkmadık,korkmayız hiç bir zaman...Kur'an'da zafer vadediyor Hazreti Yezdan..

türk gemiciler hep söyler hani,teşrinin altmışında yat,yetmişinde kalafat,sekseninde suya at,doksanında donat,yüzde yüz.

...sidi,bilir misin,cezayir'i kaybettiğimde kederimden bütün leventlerimin önünde gömleğimi yırtmış,kendimden utanmıştım,bugün de dorya'nın gömleğini yırtma günü,deyişinden anladım.bundan böyle adı tuzlu sularda sıradan bir rakip olarak değil,büyük bir kahraman olarak anılacak,Barba Rossa denilince kıyamete kadar akdeniz titreyecekti...

alcala
gırnata önünde var idi bağlar
endülüs yurdunda görünür dağlar
içinde mazlumlar durmadan ağlar
mevlam nasip etsin bize devleti
evvelden devleti sonra nimeti.

rahmet denizinde eğleşesin akdeniz'in reisi...


nur içinde yatasın kaptanı derya...

iskender pala 


İlkokul’u Uşak Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda bitirdi.Liseyi Kütahya Lisesi’nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okumaya hak kazandı. Aynı okulda yaptığı lisans tez çalışması Câmiu'n-Nezâir’dir. Doktora çalışmasını ise "Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı" başlığı altında yine İstanbul Üniversitesi’nde yaptı. Divan edebiyatı dalında 1983 yılında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde doçent, 1998 yılında da Kültür Üniversitesi’nde profesör oldu.[1] Divan edebiyatı alanındaki çalışmalarıyla dikkat çeken yazarın çeşitli ansiklopedi ve dergilerde edebiyat araştırmacısı sıfatıyla yayımladığı bilimsel ve edebi makalelerinin yanında ortaokul ve liseler için yazdığı ders kitapları da bulunmaktadır. Ayrıca, Osmanlı deniz tarihiyle ilgili araştırmalarda bulunmuş ve bir kısmını kitaplaştırmıştır.[2]
Okuma hayatına Peyami Safa’nın eserleri ile başladığını belirten yazar, ilk okuduğu kitapların 9. Hariciye Koğuşu ve Yalnızız olduğunu söylüyor. Ömer SeyfeddinRefik HâlidReşat Ekremokunduktan sonra, Osmanlı tarihi ve edebiyatla tanışması Erzurum ve İstanbul’daki üniversite yıllarına denk gelmiş.
Bir ara Hilmi Yavuz ile TRT’de Şairane adlı programı sunan yazar, TRT 2'de Divançe adlı programı hazırladı. Şu anda Zaman gazetesinde Kültür-Sanat sayfasında köşe yazıları yayınlanmaktadır.
Düzenli olarak Altunizade ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezlerinde Divan Şiiri Saati adı ile etkinlikleri olup sık sık okur günleri de düzenlemektedir.Halen İstanbul Kültür Üniversitesi'nde öğretim üyesidir.

keyifle sıkılmadan okunacak mükemmel bir iskender pala kitabı efsane.
iyi okumalar.

2 yorum:

  1. kocaelinde tüm öğretmenlere dağıtılıyor bu kitap. ben de merak ediyordum ama
    daha başlamadım. bilgiler için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. istanbul'da da öğretmenlere dağıtılsa ya :)
    kitap gerçekten okunası,ben çok sevdim.

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails